KERSTELFJES SCHRIJVEN TEGEN EENZAAMHEID

kerstgedachte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warm kreeg ik het van de kerstgedachte van Laura Hoes en haar vriendin Merel, die een oproep deden om samen kerstkaarten te schrijven voor eenzame/arme mensen. Helaas zijn er nogal wat mensen eenzaam in Nederland. Er zijn altijd wel  mensen (ook in jouw omgeving) die graag wat extra aandacht willen, zeker zo nu met de feestdagen. Kijk eens goed om je heen, want niemand wil alleen zijn toch?

Eerder schreven Laura en Merel in 2013 al 100 kerstkaarten voor eenzame mensen. Zij kochten kaarten bij de Action en samen verspreidden zij de kaarten onder mensen waarvan zij zagen dat zij het nodig hadden. Samen in de avond op stap en stiekem naar binnen kijken. Een heel mooi initiatief om zo aan je medemens te denken!

Dit jaar wilden zij het groter aanpakken en namen contact op met Greetz. Greetz was enthousiast en stelde maar liefst 1000 kaarten ter beschikking! Daarom deed Laura een oproep op haar Facebookpagina om zoveel mogelijk mensen te verzamelen die mee wilden schrijven en de kaarten verspreiden. Enthousiast las ik haar verhaal en kreeg het ook warm van binnen: wat fijn dat er mensen zijn zoals zij die aan anderen denken. En dan nog zo’n initiatief bedenken, die zoveel kan betekenen voor mensen rond de feestdagen. Samen met mijn vriendin Ootje besloten we om mee te schrijven bij Merel thuis. Daar hadden we gezellig allemaal wat lekkers genomen en schreven we uren achter elkaar.

10457698_10154966459755425_7665937911543867739_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er was goed over nagedacht door de meiden: we begonnen met lieve medemens en vervolgens: ‘wij kennen elkaar niet, maar…’. Op deze manier kunnen oude mensen niet in de war raken en zich afvragen wie de afzender toch is. Want we willen natuurlijk dat de mensen met een glimlach uiteindelijk de kaart neerzetten!

EENZAAMHEID: DE FEITEN

Genoeg reden om te schrijven, dit zijn de feiten over eenzaamheid:

  • In totaal zijn er meer dan 4,1 miljoen 55-plussers. Van deze groep mensen is 1 miljoen eenzaam, 200.000 mensen zijn zelfs extreem eenzaam. Zij hebben slechts 1 keer per maand sociaal contact.
  • Van de 2,9 miljoen 65-plussers voelen bijna 900.000 mensen zich eenzaam.
  • Ongeveer 30% van de Nederlanders is eenzaam;
  • Van de ouderen in verzorgingstehuizen krijgen bijna 10.000 ouderen nooit bezoek!
  • 20% van de ouderen vieren de feestdagen niet, 10% krijgt ook tijdens de feestdagen geen bezoek.
  • Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben; het verhoogt de bloeddruk, stress en de kans op depressie. Daarnaast hebben zij 14% meer kans op een vroege dood dan ouderen die niet eenzaam zijn.

Genoeg redenen om dus initiatieven te bedenken om deze mensen te helpen!

GELUKT!

In  totaal zijn er 1000 kaarten geschreven en verspreid op verschillende plekken in Nederland: Delft, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam, Purmerend, Eindhoven, Enschede, Dordrecht en Nijmegen. In totaal hebben ongeveer 30 mensen zich ingezet om dit te realiseren. Ik vind het heel mooi dat Laura en Merel dit initiatief hebben genomen en georganiseerd. Ik vind het een hele mooie kerstgedachte en wilde dit graag aan jullie meegeven. Misschien dat je er zelf niet aan denkt, maar als iedereen zulke initiatieven neemt (en niet alleen met kerst) dan maken we de wereld toch een klein beetje beter? Volgend jaar doe ik weer mee 🙂

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedankt Laura en Merel voor dit geweldige initiatief, ga zo door!!

 

Bronnen: www.ouderenfonds.nl/onze-organisatie/feiten-en-cijfers, Laura Hoes, christmaholic.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s