HARDLOPEN EN YOGA: EEN PERFECTE AANVULLING

Yoga-for-Runners

Yoga en hardlopen creëren in ieder geval allebei rust in je hoofd en verminderen stress. Daarnaast kun je beide sporten uitvoeren wanneer en waar je maar wil. Maar waarom is het zo goed om deze twee sporten met elkaar te combineren? Ik zie het steeds meer voorbij komen. Zelf loop ik meerdere dagen in de week hard en minimaal 1 x in de week yoga. Een hele fijne afwisseling! Het is al een tijdje bekend dat hardlopen en yoga elkaar aanvullen. Maar waarom?

De voordelen van yoga en hardlopen:

Je spieren worden soepel door yoga; dit vermindert het risico op blessures bij hardlopen. Ik merk zelf dat ik een stuk leniger ben geworden sinds ik aan yoga doe. Bij yoga verleng je je spieren, terwijl je ze bij hardlopen weer verkort.

Yoga verbetert je houding; ook tijdens het hardlopen.  Bij yoga is er veel aandacht voor je houding, door mijn yoga-instructrice wordt hier ook altijd opgelet. Het maakt niet uit hoe ver je komt, als je maar zorgt dat je rug recht blijft. Hier kun je ook opletten bij het hardlopen;

– Ademhaling verbeteren; bij yoga wordt je je veel meer bewust van jouw eigen ademhaling. Bij zowel hardlopen als yoga is het essentieel om op je ademhaling te letten en deze goed te gebruiken.  Ik merk dat dit bij mij echt verbeterd is, hierdoor kan ik tussendoor makkelijk en veel praten bij hardlopen.

Mindfullness: Bij yoga is het altijd heel belangrijk; niks moet en alles mag. De eerste keer bij yoga merkte ik echt dat ik nog niet met alles zo ver kon gaan, maar als je door blijft zetten komt het vaak goed. Na een jaar yoga doen merk ik dat mijn spieren veel flexibeler zijn geworden! Bij hardlopen wil je vaak te veel, dit heb ik zelf eerder meegemaakt en hierdoor een blessure opgelopen. Ik wilde toen te snel en te graag de 10 km lopen. Bij yoga gaat het heel erg om je eigen grenzen ontdekken en hierdoor leer je jouw eigen lichaam beter kennen. Dit is natuurlijk geweldig om ook in te zetten bij het hardlopen!

yoga-hardlopen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om deze redenen zou ik het zeker aanbevelen om met elkaar te combineren. Het is heel fijn om die spierpijn van hardlopen weer even weg te werken met yoga. En door het hardlopen krijg je steeds meer spieren in je benen, wat je ook heel goed kan gebruiken bij yoga.  Beide sporten zijn goed voor je lichaam, gezondheid en zijn ook nog eens heel leuk! 100% Zen hardlopen: ik zeg doen 🙂

 

Bronnen: yogazone.eu, makapia.blogspot.nl, justkeeprunning.nl

 

 

Advertenties

Een gedachte over “HARDLOPEN EN YOGA: EEN PERFECTE AANVULLING

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s