TELEURSTELLINGEN: HOE GA JE ERMEE OM?

expectations

Een paar weken geleden had ik het over het gevoel van winnen. Hoe voelt dit en waarom willen we zo graag winnen. Nu even het tegenovergestelde: teleurstellingen. Helaas kun je als voetbalploeg tijdens die ene belangrijke wedstrijd ook verliezen: dat voelt als een teleurstelling. Ook tijdens de finale zal er toch echt 1 verliezer zijn. Maar in het dagelijkse leven heeft iedereen te maken met teleurstellingen.

Wie kent het nog van vroeger? De miniplaybackshow waarin altijd aan het eind werd gezongen: ‘Wat hebben we genoten, het was spannend, maar toch ook fijn. Helaas kan er deze avond maar één de winnaar zijn…’ Omgaan met teleurstellingen: het gaat je hele leven door. Bij een teleurstelling is er een mismatch tussen de verwachting en realiteit. Want er zijn hopelijk heel veel fijne dingen in je leven, maar je loopt ook tegen teleurstellingen aan. Het begint al vanaf kinds af aan, vaak word je teleurgesteld door de mensen om je heen. Of je stelt jezelf teleur door niet te presteren zoals je gewend bent van jezelf.  Veel teleurstellingen zijn helaas niet te voorkomen, maar belangrijk is wel hoe je ermee omgaat.

dissapointment

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ga je met teleurstellingen om?

  • Hou rekening met teleurstellingen. Die ene vriendin waar je mee hebt afgesproken om wat leuks mee te gaan doen, kan ineens besluiten om af te zeggen of heeft ineens iets anders te doen. Als je er rekening mee houdt, bescherm je jezelf meer.
  • Relativeren. Je kan een hele grote teleurstelling te verwerken hebben, maar vergeet nooit dat het niet het einde van de wereld is. Er zijn altijd nog ergere dingen, er komt altijd weer een volgende dag, het leven gaat verder. De emoties rond de teleurstellingen worden vanzelf minder.
  • Laat jezelf niet te veel meeslepen in dit gevoel.  Ervaar de teleurstelling, maar leer er vooral ook van. Het maakt jou wie je bent. Elke tegenslag maakt jou sterker en je leert steeds meer over jezelf: je bent sterker dan je denkt!
  • Verspil geen energie aan anderen.   dit is een moeilijke: maar zorg dat je niet te veel van jouw goede energie geeft aan mensen die jou teleurstellen. Voor mij is dit ook een lastige. Als een vriendschap over is, probeer het dan te accepteren. Jouw beeld is nu eenmaal anders dan het beeld van die vriendin. Je hebt allebei andere verwachtingen van elkaar, maar het sleutelwoord is uiterlijk communiceren. Wees in relaties/vriendschappen open naar elkaar en durf ook kritiek te geven. Als diegene hier niet mee om kan gaan, dan is dat heel jammer, maar weet je ook hoe belangrijk hij/zij de vriendschap vond. Je hebt geen invloed op het denken van anderen, maar wel op dat van jezelf. Gebruik je energie dus vooral voor jezelf en de mensen die er wel toe doen.
  • Stel geen hoge verwachtingen.  Ook een lastige: maar stel geen te hoge verwachtingen aan iemand of iets. Ik merk wel dat je hierin kan groeien, op een gegeven moment ga je ook minder verwachten als meer mensen je teleurstellen. Op deze manier kan het alleen maar meevallen!
  • Accepteer teleurstellingen. Pas als je een teleurstelling accepteert, creëer je de ruimte voor jezelf om belangrijkere dingen van het leven te begrijpen en mee te maken. Probeer er altijd op een positieve manier er naar te kijken! Laat je emoties toe, hierna zal je jezelf weer beter voelen en gaan nieuwe deuren open.
  • Praten.  Belangrijk is om ook te praten over jouw gevoelens met anderen. Hierdoor kun je diverse visies van andere horen en hierdoor kan je er zelf anders tegenaan kijken. Je bent niet de enige met teleurstellingen, deel het daarom met anderen.

rabbit

Always look on the bright side of life!

 

Bronnen: leerwiki.nl, walkerbaitproductions.com,

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s