HET GEVOEL VAN WINNEN

brazil-worldcup

Het WK 2014  is in volle gang. Professionele voetballers die achter een bal aanrennen om in elkaars goal te schieten. Want daar gaat het om: winnen! Waarom willen we eigenlijk zo graag winnen? Niet alleen in de sport maar ook in het dagelijkse leven?

De beste zijn in de wedstrijd met als beloning het bereiken van de eerste plek tijdens een sportwedstrijd: dat is zoals we ‘winnen’ kennen. Maar ook winnen in het dagelijkse leven door die baan te krijgen die je graag wilde of een andere gebeurtenis in je leven. Als je wint, stijg je eigenlijk boven jezelf en anderen uit. Vaak wordt je voor dat winnen ook beloond: kijk naar de professionele voetballers en de maandelijkse bedragen die op hun rekening wordt gestort…

winners-vs-losers

 

 

 

 

 

 

Wat doet winnen met je?

Winnen zorgt er voor dat je een trots gevoel krijgt,  want jij krijgt de eer. Het werkt heel psychologisch: we willen winnen, omdat we  behoefte hebben aan goedkeuring en bevestiging van de mensen om ons heen. Het winnen geef je een euforisch gevoel:I did it! Het is een soort ‘kick’  die je ervan krijgt. Het negatieve effect is dat winnaars zich ‘arrogant’ kunnen gedragen. Winnaars willen graag de verliezers dwars zitten en vooral laten merken dat zij hebben gewonnen. Deze arrogantie leidt weer tot het onderschatten van je tegenstander (we hebben het gezien met Spanje, zo vaak gewonnen en nu de eerste ronde naar huis). Ook  het Nederlandse team dacht na de eerste wedstrijd tegen Spanje, dat ze ook zo zouden winnen bij Australië. Uiteindelijk bleken ze het toch een beetje te onderschatten, ondanks dat ze wel hebben gewonnen. Als je gewonnen hebt, moet je gefocust blijven en je niet laten leiden door arrogantie. Als je dit wel doet, verlies je de volgende keer!

winnen

 

 

 

 

 

 

Ben jij een winnaar?
Een winnaar is niet alleen heel goed in de activiteit die hij/zij uitvoert, maar je hebt ook bepaalde eigenschappen nodig:

  • Zelfvertrouwen: heel belangrijk! Je moet erin geloven dat jij degene bent die kan winnen. Het is eigenlijk ook een beetje het principe van het boek ‘the secret’. Hierin staat dat je alles kunt bereiken, zolang je maar zegt tegen jezelf dat je kunt winnen. Maak het onmogelijke mogelijk! Ik moet zeggen dat ik dit ook in meerdere situaties heb toegepast en dat dit steeds tot succes heeft geleid. Durf te dromen, maar zeker te doen.
  • Harde werker: denk vooral niet dat alles zomaar op je afkomt. Werk er hard voor door flink te trainen voor die ene wedstrijd. Jezelf continu willen verbeteren hoort hier ook bij: blijf altijd erkennen dat je punten van jezelf kan verbeteren. Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden tussen je zelfvertrouwen en jezelf continu verbeteren.
  • Menselijkheid: blijf vooral menselijk en ga met respect met de tegenstander om.  Blijf ook de kwaliteiten zien van de tegenstander, op deze manier kan je alleen maar meer leren. Zet je trots op zij en erken dat je niet altijd de beste bent!
  • Motivatie: blijf altijd enthousiast en gemotiveerd, wat je ook doet. Naast veel mooie dingen in het leven heb je ook vele obstakels waar je tegenaan loopt. Ga hier goed mee om, blijf die motivatie gouden! Loop er niet tegen aan, maar met een grote boog omheen.

Al deze punten gelden natuurlijk niet alleen voor sport, maar ook in het dagelijkse leven.Follow yourself not the people! Zolang je jezelf blijft en je eigen hart/initutie blijft volgen, win je eigenlijk altijd in het leven:)

dreamstime_17744925

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik denk dat Nederland een goede kans heeft om te winnen, wat denken jullie? Wij gaan gewoon winnen! Zelfverzekerd blijven:)

En niet vergeten, als je verliest:

learn-and-win-picture-quote (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je verliest in het leven, neem deze ervaring dan mee en leer ervan. Elke ervaring  maakt jou sterk en tot wie je bent!

 

Bronnen: mens-en-samenleving.infonu.nl, likeaboss.com, skyscanner.nl, nyansa.nl, korvingklikt.nl, cobrinhabjj.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s