HET LEZEN VAN EEN SHAMPOOFLES

shampoos
Siliconen, sodium lauryl sulfaten, parabenen. Allemaal termen die te vinden zijn achterop een willekeurige shampoofles of cleansing gel. Maar wat betekenen die bestandsdelen nu eigenlijk voor het product en waar moet je op letten bij het aanschaffen van een beautyproduct? Hier een korte cursus ‘etiket lezen’ 

Het beautyschap kent ontelbaar veel producten en merken. Voor deze blog heb ik de nadruk gelegd op shampoo en huidverzorging, omdat hier de meeste verschillen in zitten en dit reinigende producten zijn. Ik heb mijn haarproducten uit de douche gehaald en een drogisterijproduct met een salonproduct vergeleken. Let’s begin!

Andrélon – Verrassend Volume 300 ml, € 2,59

image (1)

Op een etiket plaatst de fabrikant altijd eerst het ingrediënt wat er het meeste inzit en als laatste het bestandsdeel wat er nauwelijks inzit. Ik heb soortgelijke bestandsdelen gegroepeerd, zoals de siliconen. Ik heb de belangrijkste termen ertussenuit gehaald. Let’s begin!

Aqua
Dit is een makkelijke, namelijk: water! Alle shampoos bestaan voor ongeveer 80% uit water, dus logisch dat Aqua altijd bovenaan staat.

Sodium Laureth Sulfate
Dit is een ingrediënt om in de gaten te houden! Dit is namelijk een sulfaat. Sodium Lauret Sulfaat is een reiniger, een zeep, een detergent. Dit zorgt ervoor dat het haar verwijderd wordt van vet en viezigheid. Ook zorgen sulfaten ervoor dat je reiniger of douchegel schuimt. Dit is eigenlijk overbodig, want ook zonder schuim wordt je huid en haar prima schoon. Nu heb je natuurlijk verschillende soorten sulfaten en zepen, en SLS (zoals het vaak afgekort wordt in de beautywereld) is de meest harde, meest irriterende en uitdrogende. Het is ook veelvoorkomende oorzaak voor roos en huidirritatie. Je zou het kunnen gebruiken om je auto of fiets schoon te maken. Zo sterk reinigt het. Probeer dit bestandsdeel dan ook zoveel mogelijk te vermijden en een product te kiezen waar dit ingrediënt niet in zit, of in ieder geval niet als eerste bestandsdelen wordt benoemd.

Sodium C12-13 Pareth Sulfate
Wederom een sterk reinigende sulfaat, vergelijkbaar met de SLS.

Cocamidopropyl Betaine
Dit bestandsdeel behoort tot een andere groep sulfaten die milder zijn voor de huid. Dit zorgt er ook voor dat het product wat meer creamy aanvoelt wat ervoor zorgt dat het makkelijker aanbrengt.

Dimethiconol
Ah! De eerste siliconen uit de fles. Bijna alle ingrediënten die eindigen op -cone, -onol, xane zijn siliconen. Siliconen leggen een laagje om je haar heen, wat het afsluit en zorgt voor die glans. Het voelt geweldig, maar is het ook goed voor je haar? Nee, op lange termijn niet! Het probleem met siliconen is dat ze lastig uit te wassen zijn, je hebt daarvoor namelijk een krachtige reiniger nodig als SLS of SLES (in ieder geval sulfaten). Deze zijn weer slecht voor je haar en huid omdat ze agressief zijn. Ook sluiten siliconen je haar en hoofdhuid af, wat ervoor zorgt dat er geen lucht of vocht meer bijkomt. Dit maakt je haar zwaar. Je haar en hoofdhuid moeten gewoon kunnen ademen, afsluiten is niet een manier om het gezond te maken of houden. Daarnaast is het helemaal af te raden als je je haar kleurt, omdat het laagje silicoon ervoor zorgt dat de verf minder goed pakt. Let wel: als er ‘PEG’ voorstaat is de silicoon oplosbaar in water, dus dat is geen ‘erge’ silicoon, die kan je gewoon gebruiken.

In heel veel producten is tegenwoordig SLS te vinden, kijk maar in het schap. Gelukkig zijn er genoeg producten die ons haar voeden, waar deze heftige zeep niet (of minder) in voorkomt. Shampoos die ik gebruik zijn o.a. van Organix, Wella Pro Series, Aveda, Mediceuticals, L’Oréal (wel de lijnen die niet in de drogisterijen te koop zijn, want in deze producten zit dan weer wel SLS helaas) en Dove. Dove is de enige die goedkoop is (een paar euro) en die gewoon bij de drogisterij te koop is. Fijn! Daarnaast gebruik ik het haarmasker van Mediceuticals, welke niet vol zit met siliconen maar juist natuurlijke voedende middelen, zoals canola olie en argan olie.

Q: Wat is jouw favoriete haarproduct?

Advertenties

2 gedachtes over “HET LEZEN VAN EEN SHAMPOOFLES

  1. Ik maak mijn oude shampoo voorraad op en wil overstappen op siliconenvrije shampoo. Afwachten hoe mijn haren daarop gaan reageren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s