KONINGSFRUIT ANANAS

pineaple king

In het kader van Koningsdag wat morgen alweer is (gezellig!!) een blog over de lekkere ananas, die ook wel koningsfruit wordt genoemd. Benieuwd hoe de ananas aan deze naam komt? Lees dan snel verder!

Ooit wel eens opgevallen dat  de ananas een soort kroontje op heeft? De ananas is ontdekt door Colombus, op Guadeloupe. Uiteindelijk komt het door de Portugezen dat wij hier heerlijk in Europa kunnen genieten van dit fruit. Zij namen deze namelijk mee uit Brazilië, waar het fruit officieel vandaan komt. In Europa werd vervolgens de vrucht al snel een symbool voor macht en rijkdom. Ananassen waren heel exclusief: ze werden speciaal gekweekt in tropische kassen en sierden vervolgens de tafels van de koningen. Vandaar de naam koningsfruit! Hoeveel zou Willem er op zijn tafel hebben staan? 😉

Ghana_pineapple_field (1)

Ananas is heerlijk zoet en bevat weinig calorieën, een portie van 100 gram bevat slechts 55 calorieën. Het is een tropische vrucht die heerlijk is als gezonde snack, maar ook past bij vele gerechten. Wat verzinnen ze tegenwoordig niet in ‘hawai’- vorm? Dat is eigenlijk wel grappig, want de ananas die wij hier hebben komt vooral uit Brazilië en Paraguay.

ananas-660x375

De ananas is rijk aan de vitaminen  A, B1, B6, B11, C, E. Verder bevat de ananas belangrijke mineralen: koper, mangaan, fosfor, magnesium, kalium, jodium en zink. Veel antioxidanten die zorgen voor een goede gezonde gezondheid!  De ananas heeft zelfs geneeskracht bij verkoudheid, bijholte-ontsteking, keelpijn, jicht en gewichtsontsteking. Dit komt door de stof bromeläine, een stof die helpt om andere stoffen (zoals eiwitten) te verteren. Als je de ananas eet tussen de maaltijden door, dan is het medicinale effect nog sterker!

ananas-1

Wist je verder dat een ananas…

  • kan variëren in grootte? Van het formaat van een appel tot een reuze-ananas van wel 10 kg!
  • op de Caribische eilanden een symbool voor gastvrijheid en vriendschap was? De ananassen lagen vaak bij het binnenkomen van een dorp.
  • lekker is in een fruitsalade? Mix het met banaan, sinaasappel, abrikoos en mango: een echte vitaminebom.
  • leuk is om een koningssapje mee te maken? Mix het met mango en aardbei!
  • Na een barbecue  het heerlijk is om wat frisse stukjes ananas te eten?
  • Spongebob in een ananas woont en dus eigenlijk koning is?

spongebob-pineapple

Fijne ( de allereerste!) Koningsdag morgen allemaal!!

0869153001396529329

Bronnen: smulweb.nl, society king.nl, wikipedia.nl, ananasgezond.nl, mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98807-de-geneeskracht-van-ananas, lekkertafelen.nl, voedzaamensnel.nl, journaldugamer.com

Advertenties

Een gedachte over “KONINGSFRUIT ANANAS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s