JE EIGEN BLOG STARTEN – TIPS & TRICKS

bloggen 3
Bloggen is hot! Overal duiken blogs op over de meest uiteenlopende onderwerpen en het aantal bloggers is hoger dan ooit. Maar wat maakt een blog nu een goede en succesvolle blog? Tijd voor wat tips!

Bloggen is één van de leukste dingen om te doen. Je eigen hersenspinsel op een klein stukje internet neerzetten, daar krijg ik veel energie van. Maar hoe begin je met bloggen en waar moet je nu eigenlijk op letten? Nu weet ik dat veel meiden hun eigen blog willen starten, maar niet helemaal weten hoe. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet voor diegenen die een eigen blog willen starten. Kijk gauw verder!

Het starten van een blog
Voordat je begint met schrijven moet je jezelf eerst een paar vragen stellen:

Wat voor een blog wil ik?
Wil je een soort dagboek met allemaal persoonlijke artikelen? Wil je een blog wat voornamelijk uit foto’s bestaat? Ben je gek op mode en wil je graag iedereen op de hoogte houden van de laatste trends? Het is belangrijk om hier een goed beeld van te hebben, zodat je je domeinnaam erop af kunt stemmen.

Wat wordt de domeinnaam van mijn blog?
De naam is één van de belangrijkste dingen. Een naam moet aanspreken, passen bij je content en blijven hangen bij de bezoekers. Neem hier dan ook lang de tijd voor om over te brainstormen. Als je een naam kiest als ‘Beautyworld’ denken lezers al gauw dat er niet meer te vinden is op je blog dan alleen make-up, dus ik adviseer om een algemenere naam te kiezen zodat je nog vele kanten op kunt.

Met welk programma maak ik mijn blog?
De ervaren HTML’ers onder ons bouwen hun website zelf, maar als je minder bekend bent in die wereld zijn er ook zat websites waar je je eigen blog kunt creëren. De meeste bekende en (naar mijn mening) de beste zijn WordPress en Blogger. Blogger is perfect voor beginners die niet teveel poespas willen, en die een beetje met HTML overweg kunnen (simpele templates gebruiken). WordPress heeft nog meer ontwerpmogelijkheden, maar is wel wat ingewikkelder en kan soms wat lastiger zijn als je niet zoveel verstand hebt van templates/html.

bloggen 2

Maak je blog succesvol!
Hoera! Je hebt je blog gebouwd met een originele naam. En nu? Een blog succesvol maken kost vooral veel tijd en geduld. Geen enkele schrijver heeft na drie posts al honderden bezoekers en reacties. Er zijn wel een aantal tips die je kunnen helpen de bezoekersaantallen te laten stijgen.

Lay-out
Net als een aantrekkelijke naam is ook een aantrekkelijke lay-out belangrijk. Dit is tenslotte het eerste wat de bezoekers zien. Zorg vooral dat het past bij de onderwerpen waar jij over schrijft. Heb jij niks met natuur? Kies dan ook geen boom als achtergrond voor je website. Mijn tip is om de kleuren vooral rustig te houden, zodat de foto’s in je artikelen mooi tot zijn recht komen. Probeer een site te ontwerpen die niet teveel lijkt op anderen. Onderscheid je van de rest!

Professionalisme
Een zekere mate van professionaliteit is essentieel als je een succesvolle blog wilt worden. Daarom is het belangrijk rekening te houden bij het schrijven van teksten op grammatica en spelling, en om prachtige foto’s van goede kwaliteit te publiceren. Als je niet wilt dat mensen jouw foto’s overnemen, plaats van een copyright teken op de foto’s zodat je ze kenmerkt.

Blog inhoud
Je lay-out kan nog zo mooi en professioneel zijn, maar het blijft toch ook belangrijk dat je leuke en vooral originele blogs schrijft. Vraag jezelf altijd af voordat je een artikel publiceert: “Zou ik dit zelf interessant vinden als lezer?”. Probeer altijd een unieke inhoud te leveren.

Plan je berichten in
Voor mij zijn er dagen dat ik oneindig veel inspiratie heb en het liefst al mijn blogs in één keer publiceer. Nu is het natuurlijk handig als je deze verspreid over de weken, zo heb je weer een paar dagen vrij. Zorg dat je altijd back-up artikelen schrijft, mocht je een dag even geen inspiratie hebben of je komt in tijdsnood, dan kan je deze altijd publiceren. Schrijf al je ideeën op en bedenk zelf wanneer je hier iets over wilt schrijven. Dit scheelt veel stress.

Niet smeken om volgelingen
Ik kan er heel slecht tegen als bloggers dit bij andere bloggers doen. Spam niet bij andere blogs! Natuurlijk kan je bij je favoriete blogs een comment achterlaten, op deze manier vinden andere blogs jou ook. Maar laat geen comments achter zoals: ”Zullen we elkaar volgen pleaseeeeee?”. Dat kan heel irritant zijn. Bezoekers komen van tijd tot tijd vanzelf wel naar je toe, wanneer je content blijft schrijven. Je wordt vanzelf gevonden via Google. Want google is your best friend!

Ik hoop dat je je heb helpen met deze tips. Ik wens je veel succes en plezier met je blog. En onthoud: wees creatief en vooral origineel. 🙂

Q: Heb jij nog tips voor beginnende bloggers?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s