NOTEN: GEZONDER DAN JE DENKT!

notengezond

Veel mensen denken dat noten niet gezond zijn, dat ze vet zijn en dat je er dus dik van wordt. Maar niets is minder waar: noten zijn eigenlijk heel gezond! Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke noten je moet nemen. En waarom zijn noten goed voor je? Lees snel meer en neem alvast een handje…

NOTEN ZIJN TOCH VET?
Het klopt dat noten vet bevatten, maar het grootste deel hiervan is onverzadigd, gezonde vetten dus. Dit onverzadigde vet is weer goed voor je hart en bloedvaten. Bovendien zorgt het voor een laag cholesterolgehalte! Het verschilt wel per noot: neem vooral hazelnoten, walnoten of amandelen, deze bevatten vooral onverzadigd vet.

images

VOEDINGSSTOFFEN

Noten zijn lekker en ze zitten ook nog eens vol voedingsstoffen. Noten bevatten veel ijzer, eiwitten, calcium, vitamine E en vitamine B. De samenstelling van deze voedingsstoffen verschilt per noot. Had je vast niet verwacht! Veel van deze voedingsstoffen zijn belangrijke antioxidanten die weer zorgen voor een gezonde huid, sterke nagels en glanzend haar.

 

ONGEZOUTEN NOTEN

Eet niet te veel gezouten noten, deze zijn natuurlijk een stuk minder goed voor je bloeddruk. Het beste kun je ongezouten noten eten: deze noten zijn natuurlijk gebrand, zonder dat er zout aan toegevoegd is. Misschien moet je eerst wennen zonder zout, maar echt waar, ze zijn heerlijk en je proeft veel meer de smaak van de noot zelf. Ik zelf zou niet meer anders willen dan ongezouten noten, elke week eet ik ze wel!

gemengde-noten

EET ELKE DAG EEN HANDJE NOTEN

Het is heel gezond om elke dag een handje noten te eten. Waarom? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die elke dag noten eten, 20% minder kans hebben om te overlijden aan een willekeurige ziekte dan mensen die geen noten eten. Benieuwd naar deze resultaten? Lees hier: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3548695/2013/11/21/Handje-noten-per-dag-verlaagt-de-sterftekans.dhtml

noten_schaaltje_592x592

DE BESTE NOTEN OP EEN RIJ
Welke noten zijn nou het meest gezond? Hieronder kort samengevat deze noten op een rij.

Walnoten: de noot met de meeste voedingsstoffen! Bevatten veel omega-3vetzuren, vitamines en mineralen. Deze vitamines en mineralen zijn weer krachtige antioxidanten. Kijk eens goed waar deze noten op lijken: vaak geeft de natuur ons hints waar ze goed voor zijn!

walnoten

Amandelen: amandelen zijn rijk aan magnesium, potassium, mangaan, koper, selenium, calcium en vitamine E.

amandelen

 

Cashewnoten: cashewnoten bevatten iets minder onverzadigd vet, maar bevatten wel koper, zink, magnesium, ijzer en biotine.

cashewnoten

Hazelnoten: rijk aan proteïnen, vitamine E, ijzer, zink, kalium en calcium.

hazelnoot (1)

 

Pecan noten: Pecan noten bevatten veel vitamines en mineralen (vitamine B, vitamine A, vitamine E)Ook nog heel veel mineralen:foliumzuur, zink, fosfor en magnesium.

pecan noten

 

Paranoten: nee, wees gerust, van deze noten word je niet para. Van deze noten zit je snel vol! Deze paranoten bevatten veel goede voedingsstoffen: koper, niacine, selenium, vitamine E en vezels.  Bevatten veel onverzadigde vetten.

paranoten

Macadamianoten: macadmianoten heeft nog meer onverzadigde vetten als de vorige paranoten. Daarnaast bevatten deze noten veel proteïnen, magnesium en vezels.

macadamia-noten-1

OVERIGE TIPS

  • Energie nodig? Noten geven jou de energie die je nodig hebt!
  • Zin in chips? Probeer noten als vervanging, deze zijn veel beter voor je dan chips. In chips zit een verslavend stofje die je alleen maar meer laat eten. Als jij natuurlijke, ongezouten noten neemt zijn deze veel beter voor je. Noten geven ook sneller een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt in andere dingen.
  • Noten zijn ook heel lekker in combinatie met rijstgerechten! Denk bijvoorbeeld aan het gerecht ‘kip siam’ van Knor, echt een aanrader.

kip siam

  • Daarnaast zijn noten erg lekker in salades, yoghurt, in combinatie met vers fruit en muesli

tumblr_mhrb16dGz71r5wodgo1_500

Do i need to say more? Lekker verse noten halen dus!

eatyournuts

 

Bronnen: toostylish.com, voedingscentrum.nl, rubriek.nl/gezondheid, volkskrant.nl, ilovehealth.nl, beautyweb.nl, menshealth.co.uk, lifefood.nl, kraotach.nl, gezondheidsnet.nl, suikernet.nl, tonggarden.co.uk, donnainsalute.it

Advertenties

4 gedachtes over “NOTEN: GEZONDER DAN JE DENKT!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s