MYSTERYSHOPPEN: EEN MYSTERIEUS BIJBAANTJE!

mystery_shopper

Mysteryshoppen, ik hoor je denken: ‘wat is dat?’ Het klinkt heel mysterieus he? Dat is het ook wel een beetje! Bij mysteryshoppen beoordeel je de service van winkels, hotels of eetgelegenheden. De naam zegt het al: de winkelmedewerkers/bediening weten niet dat jij een mysteryshopper bent. Je bent een soort ‘spion’. Jij gaat de winkel undercover beoordelen op de service! Als je als mysteryshopper te werk gaat, maak je altijd weer iets anders mee. Benieuwd wat het precies inhoudt? Lees snel verder!

Al een tijdje werk ik als mysteryshopper. Het is een leuke bijbaan die je goed kunt combineren met je baan of studie. Je draagt er als mysteryshopper aan bij dat de kwaliteit van de service en gastvrijheid in winkels en horeca gehandhaafd wordt. Want die kwaliteit kan vaak wel iets beter! Na jouw bezoek worden er eventuele verbeteringen gebracht aan deze service. De winkels leren hier vaak heel veel van en daarom wordt het regelmatig ingezet.

shoppingsurvey

Hoe werkt het precies?

  • Online kun je bekijken bij het bureau waar jij staat aangemeld welke ‘visits’ er openstaan in jouw regio. Eventueel kun je ook buiten jouw regio kijken als dit uitkomt of in een ander land. Dit overzicht verschilt per week: kledingwinkels, eetgelegenheden, telefonische onderzoeken, alles komt voorbij. Je schrijft je hiervoor in en dan wordt je ingedeeld.
  • Vervolgens krijg je een briefing waarin duidelijk staat omschreven wat er van jou verwacht wordt. Er staat informatie over de winkel zelf, hoe de service zou moeten zijn en waar jij op moet letten. Vooraf kun je ook de vragenlijst bekijken die je na afloop moet invullen, zodat je niks vergeet.
  • Het is belangrijk dat de mysteryshopper zich goed voorbereidt en zich niet verdacht gedraagt. Jij moet je altijd gedragen zoals een normale klant. De winkelmedewerkers moeten zich gewoon gedragen zoals altijd!

3d small people - mystery shopper

  • Je winkelt anders dan normaal: je let veel meer op de omgeving en de medewerkers, zonder dit opvallend te doen.
  • Vaak moet je een scenario toepassen wat in de briefing staat vermeldt. Je moet vragen naar een bepaalt product of dienst en kijken hoe de medewerker hiermee omgaat.
  • Na afloop vul jij online de resultaten in van de mysteryshop. Het is slim om dit meteen na je bezoek te doen, zodat je alles nog goed weet. Zo gedetailleerd mogelijk moet jij de vragen beantwoorden en omschrijven hoe jij de service hebt ervaren.

MysteryShopper-main_Full

  • Een maand later krijg jij vaak een vergoeding of de aankoop van het product terug. Het is niet heel veel, je moet het vooral heel leuk vinden om te doen! Het is goed voor je schrijfervaring en leerzaam. Als je van shoppen houdt, is het een leuk bijbaantje. De ene keer veel korting op een parfum of een gratis pizza, dit is dan jouw beloning voor de visit. Het is bovendien leerzaam en leuk!
  • Na afloop van de visit wordt jouw rapport goedgekeurd door iemand van het mysteryshopbureau. Na deze goedkeuring wordt het gestuurd naar de klant en krijgt de medewerker feedback op haar/zijn functioneren.

OOK MYSTERYSHOPPEN?
Wil jij ook graag gaan mysteryshoppen? Belangrijk is dat je oog voor detail hebt en je onopvallend kunt gedragen. Verder moet je het leuk vinden om te schrijven en op een positieve manier feedback te leveren. Als je googelt naar mysteryshopper, zie je al veel zoekresultaten staan met bureaus die mysteryshoppers inzetten. Via deze bureaus kun jij je aanmelden. Vaak moet je wel vantevoren een stuk schrijven zodat ze jou kunnen beoordelen of je geschikt bent. Alvast veel plezier!

wordpress1

Bronnen foto’s: instant.ly, scheierassociates.com, teachingenglishlanguagearts.com, act-gr.com, jobfindersites.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s