KRAAN- BRON- EN MINERAALWATER: HET VERSCHIL

Water uit de kraan Met alle goede voornemens in ons achterhoofd, gaan we natuurlijk dit jaar  nog meer water drinken! Elke dag zou je minimaal 1,5 liter water moeten  drinken om gezond bezig te zijn.  Ik heb mij altijd al afgevraagd wat de  verschillen zijn tussen kraan-, mineraal- en bronwater. Ik weet dat ze vast  alle drie  goed moeten zijn voor je, maar wat zijn de verschillen? Zelf drink  ik vooral veel bron- en mineraalwater vanwege de smaak. In dit artikel lezen jullie meer over de verschillen!

Waarom is water drinken ook al weer zo goed voor je?

 • Water ontgift en reinigt het lichaam; helpt bij het afvoeren van afvalstoffen
 • Het neemt je hongergevoel weg; als je te weinig water drinkt kunnen je hersenen moeilijk onderscheiden of je honger of dorst hebt. Daardoor ga je automatisch eten terwijl dit niet nodig is. Als je water drinkt krijg je minder honger;
 • Het is goed voor een stralende huid.

water

Mineraalwater & Bronwater

Bronwater  en mineraalwater is de benaming voor  het water wat verpakt is in flessen water. Van het huismerk van AH tot aan dure flessen water van Evian en Chaudfontaine.

Mineraalwater wordt aan de bron gebotteld. Het water bevat een groot gehalte aan mineralen en soms wordt er koolzuur aan toegevoegd. Mineraalwater mag nauwelijks gezuiverd worden. Dit water mag meer of minder van bepaalde mineralen bevatten, deze zorgen voor de specifieke smaak van mineraalwater.

bronwater-217x300

Bronwater komt uit een bron die erkend is door de overheid. Het verschil is dat bij bronwater het niet perse aan de bron gebotteld wordt. Bronwater moet voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als kraanwater. Verder mag bronwater vervoerd worden voordat het in de fles gaat.

Bron- en mineraalwater worden niet gezuiverd. Zonder verdere behandeling wordt dit water in de flessen gedaan om verkocht te worden.

krnwtr_en_bronwaters_CMYK_W413_H226_CRCenter95

Kraanwater

In Nederland kun je kraanwater heel goed drinken, terwijl dit in veel landen niet het geval is. Het kraanwater in Nederland is zelfs het schoonste drinkwater ter wereld! Het water komt uit een ondergrondse bron, officieel erkend door de overheid. Kraanwater wordt voordat het uit jouw kraan komt geheel gezuiverd omdat de smaak zo neutraal mogelijk moet zijn. Er worden in Nederland hogere eisen gesteld aan het kraanwater dan aan bron- en mineraalwater. Ongeveer twee derde van het Nederlandse kraanwater komt uit de grond. Veel kraanwater is daarom vaak hetzelfde als de flessen water in de supermarkt.

kraanwater

De verschillen op een rij:

 • De prijs: voor bron- en mineraalwater betaal je uiteraard veel meer dan kraanwater;
 • De smaak: de streek waar het water wordt gewonnen bepaalt de smaak, door het verschil in natuurlijke waterbestanddelen. Als er koolzuur aan het water toegevoegd is, geeft dit een wat zoutige smaak. Kraanwater heeft een hele neutrale smaak;
 • Eisen: Aan bronwater worden dezelfde eisen gesteld als aan kraanwater in Nederland, mineraalwater valt hier buiten;
 • Gebotteld: mineraalwater wordt aan de bron gebotteld, bronwater wordt eerst vervoert en daarna gebotteld;
 •  Gezuiverd: kraanwater wordt geheel gezuiverd, bron- en mineraalwater niet.

chaudfontaine_screen

Tips:

 •  Een koffieliefhebber net zoals ik? Drink na elke koffie een glas water. Koffie ontrekt namelijk vocht uit je lichaam. Doordat je na elke kop koffie een glas water drinkt, zorg je dat jouw vochtbalans op peil blijft.
 • Er is door Kassa een watertest gedaan onder de flesjes water. De drie beste bronwaters? 1. Spa, 2. Chaudfontaine en 3. AH water. Kijk hier voor meer resultaten! http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/watertest/speel/1/
 • De smaak van water even zat? Doe er een schijfje citroen in of voeg er munt aan toe! Zo heb je net wat meer smaak en krijg je bovendien nog goede stoffen binnen ook! Altijd een beter alternatief dan frisdrank en bovendien erg lekker!

citroen-water-01

Ik zal vast niet alle verschillen genoemd hebben, maar dit zijn wel de belangrijkste. Is er iets belangrijks wat jij mist? Laat het weten! Veel water drinken allemaal, het is zo veel beter dan frisdranken en overige dranken! Laat die goede voornemens maar beginnen 🙂

kat

Bronnen: http://rubriek.nl/gezondheid/water.php, http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/watertest/speel/1/, http://www.allesduurzaam.nl

Bronnen foto’s:

Basic-fit.nl, economischleven.blogspot.nl, voordewereldvanmorgen.nl,  jessevandervelde.com, reativeclub.be, naoki.nl , romallu.ru

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s