12 YEARS A SLAVE: EEN PRACHTIG,WAARGEBEURD VERHAAL OVER AFSCHUWELIJKE SLAVERNIJ

12YEARSASLAVE_ARTWORK_Final poster_72dpiDeze week ben ik samen met mijn drie mede-bloggers Ayla, Lisanne en Lisa naar de film ’12 years a slave’ geweest. De film begon om 11.30 en duurde totaal 2 uur en 15 minuten, een hele zit. Maar het was onze tijd meer dan waard! Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Solomon Northop die 12 jaar slachtoffer was van de vreselijke slavernij van vroeger. In De film is geregisseerd door Steve McQueen en is gebaseerd op de autobiografie ’12 years a slave’  uit 1853 van Solomon Northop. Maandag 28 oktober gaat de Amsterdam Film Week van start en ’12 years a slave’ is de openingsfilm, regisseur Steve MCQueen is hierbij aanwezig. In deze blog vertel ik jullie meer over de film. 

DF_02828.CR2

Solomon is een vrij man die zijn geld verdient met viool spelen. De zaken gaan goed, hij heeft een mooi huis, knappe vrouw en twee kinderen. Tot hij er in wordt geluisd en ineens geboeid wakker word, ergens in een kelder. Vanaf dat moment heet hij geen Solomon meer maar Platt en hij maakt de meest afschuwelijke dingen mee. Hij wordt afgebeuld door diverse Amerikaanse slavendraaiers die zogenoemde ‘niggers’ daadwerkelijk mogen bezitten. Hij kan niemand vertrouwen en probeert te ontsnappen om terug te gaan naar zijn kinderen, vrouw en het vrije leven wat hij had. Acteur Chiwetel Ejiofor speelt deze rol vol overtuiging en emotie. Ik vind dat hij heel goed acteerwerk heeft neergezet, het lijkt me moeilijk om je in te leven in zo’n rol. Ook Brad Pitt speelt een kleine rol in de film.

Het is een prachtige, meeslepende film die laat zien hoe vreselijk de slavernij vroeger was. Ik moet eerlijk zeggen dat we af en toe onze ogen echt even dicht moesten doen: wat een  vreselijke handelingen werden er gedaan tijdens de slavernij. Wat deze mensen hebben doorstaan is vreselijk. De film is het meer dan waard om te bekijken. Ik vind het goed dat deze film is gemaakt,  op een goede manier maakt het je weer even wakker van het normale leven wat wij leven. Bewust van de pijn en de minachting waar deze ‘slaven’ mee zijn behandelt. Het laat je vooral zien hoe belangrijk vrijheid eigenlijk is en hoe blij we daar mee mogen zijn. Na de film moesten we echt even bijkomen van onze emoties. Het is een aanrader maar ga er echt even voor zitten met tissues,  het is namelijk een film met een zwaar onderwerp.

bDF-02720

12-YEARS-A-SLAVE_ALLE-STILLS-(8)

Ik vind de film zeker een aanrader, het maakt je bewust van de slavernij van vroeger. De acteurs zetten goed acteerwerk neer en ik vond het één van de mooiste films die ik heb gezien in deze categorie.  Voor mij zeker een Oscar waard en daarom 5 sterren!  five_starsHelaas nog even wachten, de film komt 20 februari 2014 in de bioscoop, zet het alvast in je agenda.

 

dDF-03057

De Amsterdam Film Week begint op maandag 28 oktober waar je 12 years a slave alvast kunt kijken, en eindigt op zondag 3 november.   Andere films die getoond worden zijn ‘Captain Philips’ met Tom Hanks, ‘Brave’ van Disney en de week eindigt met de film ‘Diana’ op zondag 3 november. Kijk voor meer informatie en het programma over deze week op http://www.amsterdamfilmweek.com.

 

 

 

 

DF-01026

Bekijk hieronder de officiële trailer van 12 years a slave om alvast een indruk te krijgen.

http://www.youtube.com/watch?v=NYYtS9KSWNg

Advertenties

Een gedachte over “12 YEARS A SLAVE: EEN PRACHTIG,WAARGEBEURD VERHAAL OVER AFSCHUWELIJKE SLAVERNIJ

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s